Het kopen van motorolie klinkt misschien simpel, maar het is ontzettend belangrijk om de juiste olie voor je auto te gebruiken. In dit artikel nemen we je mee door het hele proces van motorolie kopen, van het herkennen van de tekenen dat je moet bijvullen of vervangen, tot het kiezen van de juiste olie en het bestellen ervan.

Wanneer moet je motorolie vervangen?

Motorolie smeert de motor, koelt de motor en zorgt dat er geen roest of metaaldeeltjes in de bewegende onderdelen komen. Na verloop van tijd wordt de olie vuil door deze roest- en metaaldeeltjes. Ook kan een deel van de olie verbranden of weglekken, dit gebeurt vooral bij oudere auto’s of auto’s met een wankelmotor. Het is belangrijk dat er genoeg olie van goede kwaliteit in de motor zit, zodat de motor goed blijft werken.

Er zijn een aantal manieren om te bepalen of de olie vervangen moet worden. Als het olielampje op je dashboard gaat branden, is dit een duidelijke indicatie dat je oliepeil laag is. Controleer of het oliepeil inderdaad laag is, en vul het bij. 

Vervuilde olie bevat metaaldeeltjes die voor wrijving tussen onderdelen zorgen. Verse motorolie is amberkleurig en enigszins doorzichtig. Je kan op de peilstok zien in welke staat de olie is. Als het donker en troebel is, betekent dit dat het tijd is om deze te vervangen.

Als de olie niet meer goed werkt, kan dit effect hebben op je motorprestaties. Als je merkt dat je motor niet soepel loopt of meer geluid maakt dan normaal, kan dit een teken zijn dat de olie vervuild is. De meeste autofabrikanten raden aan om de olie elke 10.000 tot 15.000, of één keer per jaar te vervangen. Dit hangt af van wat eerst gebeurd. 

De juiste motorolie kiezen

Het kiezen van de juiste motorolie is cruciaal voor de gezondheid van je motor. De verkeerde motorolie kan leiden tot schade of oververhitting van de motor. Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten. 

Allereerst de viscositeit. Dit verwijst naar de vloeibaarheid van de olie. De viscositeit wordt aangegeven met cijfers zoals 5W-30 of 10 E40. In de handleiding van je auto vind je welke viscositeit wordt aanbevolen. Sommige websites van olie leveranciers geven hier ook advies over. 

Naast viscositeit, is er ook verschil tussen minerale, half synthetische en volledig synthetische olie. Synthetische olie biedt over het algemeen betere prestaties en bescherming, maar is duurder en niet altijd geschikt voor oudere auto’s. Let ook op de API- en ACEA-specificaties die aangeven voor welk type motor de olie geschikt is. Zo is ACEA A3/B4 bijvoorbeeld geschikt voor zowel benzine- als dieselmotoren.

De hoeveelheid olie die je nodig hebt, hangt af van het type en de grootte van je motor. Dit staat meestal vermeld in de handleiding van je auto. Het is altijd een goed idee om iets meer olie te kopen dan je nodig hebt, zodat je altijd een reserve hebt voor het geval je tussentijds moet bijvullen.

Motorolie kopen op Winparts.nl

Nu je weet welke olie je nodig hebt, is het tijd om deze te bestellen. www.winparts.nl maakt dit proces eenvoudig en snel. Je kunt kiezen uit verschillende merken en hoeveelheden olie. Of je nu een liter, vijf liter of zelfs 20 liter nodig hebt, winparts.nl heeft het allemaal. Naast olie vind je bij Winparts een groot aanbod andere auto-onderdelen en ook al het gereedschap dat je nodig hebt voor je auto-onderhoud.

Voer je kenteken in om passende onderdelen te vinden voor jouw auto, en bestel gemakkelijk alles wat je nodig hebt. Plaats je bestelling en binnen enkele dagen heb je de olie in huis. Winparts.nl biedt snelle levering en uitstekende klantenservice.

Tips voor het vervangen van motorolie

Als je ervoor kiest om de olie zelf te vervangen, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

  • Zorg voor het juiste gereedschap: Om de motorolie te vervangen heb je een oliefilter sleutel, een opvangbak voor de oude olie en een trechter nodig.  Laat oude olie nooit weglopen, maar vang het op en breng het naar de milieustraat in je gemeente of een garage. 
  • Laat de motor eerst afkoelen: Zorg ervoor dat de motor koel is voordat je begint om brandwonden te voorkomen.
  • Vervang het oliefilter: Vergeet niet om ook het oliefilter te vervangen. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe olie schoon blijft.
  • Controleer het oliepeil: Nadat je de nieuwe olie hebt toegevoegd, start je de motor en laat je deze een paar minuten draaien. Controleer daarna het oliepeil en vul indien nodig bij.

Motorolie kopen hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Door de juiste olie te kiezen en deze op tijd te vervangen, zorg je ervoor dat je motor soepel blijft draaien en langer meegaat. Met de handige tools en het brede assortiment van winparts.nl is het bestellen van motorolie nog nooit zo eenvoudig geweest.