De druk op de logistieke vastgoedmarkt neemt toe. Het is onder meer de gestage groei van e-commerce en de behoefte aan efficiënte opslag- en distributiecentra in Nederland die het belangrijker dan ooit maken dat er snel nieuwe, goed bereikbare logistieke faciliteiten in ontwikkeling worden gebracht. Want terwijl de vraag groeit, wordt er een schaarste waargenomen in geschikte bouwlocaties voor nieuwe logistieke centra, met name in de strategisch belangrijke regio’s. Herontwikkeling van bestaande panden kan hierin verandering brengen, met ruimtecreatie als doel door verouderde gebouwen te transformeren tot hoogwaardige, moderne logistieke hubs.
Wat maakt herontwikkeling zo effectief?
Herontwikkeling van logistiek vastgoed betekent dat bestaande, vaak verouderde, industriële panden concrete aanpassingen ondergaan die de logistieke eisen van vandaag reflecteren, en de toekomstbestendigheid centraal stellen.
Dit kan een complete transformatie zijn, van zowel de binnenkant als de buitenkant van een logistiek pand. Hierbij zijn meerdere innovatieve oplossingen van toepassing:
Optimalisatie van gebouwstructuur
Vaak constateren we dat oudere industriële panden lage plafonds en smalle doorgangen hebben, en dat is inefficiënt voor de hedendaagse logistiek. Innovatieve herontwikkelingsprojecten richten zich op verhoging van het pand, om zo extra opslagruimte te realiseren voor bijvoorbeeld stellages en moderne opslagsystemen.
Een andere veelvoorkomende mogelijkheid is vergroting en vernieuwing van de laadperrons. Zo kan de doorvoersnelheid van vrachtwagen worden verbeterd, met snellere in- en uitlaadprocessen als direct resultaat.
Energie-efficiëntie en duurzaamheid
Verduurzaming met slimme technologieën is een vast punt geworden binnen logistiek vastgoed. Denk aan de plaatsing van zonnepanelen op het dak en waterbesparende installaties en regenwateropvangsystemen, maar ook de installatie van energiezuinige LED-verlichting of de implementatie van geavanceerde klimaatsystemen. Het geheel is gericht op minimalisering van ecologische voetafdruk en realisatie van aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn.
Slimme magazijntechnologieën
Moderne logistieke operaties behoeven innovatieve oplossingen voor maximale efficiëntie. Van automatiseringstechnologieën zoals geautomatiseerde sorteersystemen of robots voor de verplaatsing van goederen tot AI-gestuurde voorraadbeheerprogramma’s. Zo kan er worden bespaard op de meest arbeidsintensieve processen.
Flexibiliteit voor de toekomst
De kracht van herontwikkeling zit in de flexibiliteit. Dankzij modulaire bouwtechnieken kunnen logistieke centra eenvoudig worden aangepast of uitgebreid, precies wanneer de vraag groeit of verandert. Toekomstbestendig vastgoed is geen luxe meer, maar noodzaak voor bedrijven die beogen in te spelen op de snelle logistieke marktontwikkelingen.
Innovatieve partnerschappen voor herontwikkeling
Een succesvol herontwikkelingsproject vereist diepgaande expertise en strategische planning. Dit is waarin VolkerWessels Logistics Development (VWLD) gespecialiseerd is. Bezoek https://vwld.nl/ voor de ontwikkeling en herontwikkeling van logistiek vastgoed. Voor een aanpak op maat – build to suit.