De wereld van transport staat niet stil, gelukkig! Elke dag zijn er ontwikkelingen die de efficiëntie van het transport verbeteren en optimaliseren. Van groene logistiek tot digitalisering. We vertellen je graag meer over de huidige trends in de transportwereld.

Duurzaamheid in transport

Tegenwoordig is het milieu en duurzaamheid één van de belangrijkste onderwerpen van de dag. Ook in het transport is dit erg belangrijk. Hierbij ligt de focus op het verminderen van de impact op het milieu. Zo zie je de groei in opkomst wat betreft elektrische en hybride voertuigen. Dit draagt natuurlijk bij aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke gassen. Daarnaast zorgt dit ook voor het verminderen van geluidsoverlast. Deze twee factoren zijn natuurlijk essentieel voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Groene logistiek en multimodale transportnetwerken

Initiatieven zoals groene logistiek en multimodale transportnetwerken dragen bij aan een efficiënter gebruik van infrastructuur. Groene logistiek houdt zich bezig met de logistieke activiteiten die gericht is op het minimaliseren van milieueffecten en het bevorderen van duurzaamheid. Denk hierbij aan het gebruik van duurzame brandstoffen en het verduurzamen van magazijnen en verpakkingen. Het doel van multimodale transportnetwerken, daarentegen, is om goederen en personen efficiënt te verplaatsen door gebruik te maken van de meest geschikte vervoersmethoden voor elke fase van de reis. Denk hierbij aan flexibiliteit, duurzaamheid en efficiëntie. Beiden leidt tot voordelen op zowel ecologisch als economisch gebied op de lange termijn.

Digitalisering

Zoals overal in de wereld, speelt digitaliseren ook een grote rol bij transport. Met behulp van onder andere kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde data-analyse wordt de efficiëntie en veiligheid van transport verbetert. Dat is nu net wat we willen! Een goed voorbeeld van veiligheid is dat tegenwoordig met behulp van bepaalde technologieën alle voertuigen op de voet gevolgd kunnen worden. Dit helpt niet alleen bij de veiligheid van de chauffeurs, maar ook bij het optimaliseren van de routes, het brandstofgebruik en het voorspellen van de onderhoudbehoeftes.

Door deze digitalisering ontstaat er een responsieve transportervaring, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan het verminderen van de ecologische footprint door efficiënter gebruik.

Wat is ITS?

Zoals eerder benoemd wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Dit geldt ook voor de transportwereld. Alleen daar wordt het anders genoemd: Intelligente Transport Systemen (ITS). Maar wat is ITS eigenlijk? ITS zijn eigenlijk alle moderne technologieën die in de transportsector worden gebruikt zodat het proces efficiënter, duurzamer en veiliger gaat. Er wordt hierbij bijvoorbeeld gebruik gemaakt van communicatiesystemen, sensoren en geavanceerde software om alle informatie te verzamelen en verwerken die belangrijk zijn. 

Veilig onderweg

Door gebruik te maken van ITS ben je niet alleen sneller van bestemming A naar B, maar het zorgt ook voor de verkeersveiligheid in ons land. Je wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd bij een gevaarlijke situatie. Naast dat ITS helpt bij de veiligheid in het verkeer, is het wel belangrijk om een verzekering af te sluiten. Een passende autoverzekering is namelijk essentieel mocht er onderweg toch wat gebeuren. De juiste verzekering biedt namelijk financiële bescherming bij ongevallen of schade. Controleer je verzekering. Heb je die niet? Sluit vandaag nog je autoverzekering af.